לייב פולבר

קטלוג

הזכייה הגדולה (200,000)

כוכבים תועים

בר כוכבא

התקוממות

אחת התופעות הבולטות בתולדותיה של תרבות היידיש במאה ה20 היה התאטרון היהודי הממלכתי המוסקבאי, שהוקם בשנת 1920 וחוסל בשנת 1949. אם הקורא יפתח היום ערך המוקדש לו בוויקיפדיה הרוסית, הוא ימצא תיאור נאמן בכללותו של פעילות התאטרון. יש שם שורות על מקימיו ועל אותו איש אשר בזכותו במשך כמעט 30 שנה התאטרון היהודי המוסקבאי נחשב לתאטרון היידיש המוביל באירופה ובעולם. קודם כל מוזכר שמו של מייסד התאטרון – אלכסיי גרנובסקי (שמו האמתי היה אברהם אזרך), שמו של ממשיך דרכו הגדול, הבמאי והשחק שלמה מיכואלס (שם משפחתו האמתי היה ופסי), שמו של השחקן הגאוני בנימין זוסקין. במאמר מוזכרים גם הציירים הדגולים – מרק שאגאל, יצחק רבינוביץ', רוברט פלק ואלכסדר טישלר. כישרונם וסגנונם הייחודי עשו את הצגות התאטרון היהודי המוסקבאי ססגוניים באופן בלתי רגיל. נאמר גם, שהעיצוב של הצגות התאטרון היהודי המוסקבאי היה ברמת ההישגים הגבוהים ביותר של הציירים התיאטרליים של אותה עת.

אבל אף מילה לא נאמרה על אחת הדמויות המרכזיות תאטרון, אשר בילדיו לא היו עולות לבמה הצגותיו. זהו המלחין לייב פולבר (1883 – 1970). בערך אנציקלופדי אחר נאמר, ש"המלחין יצר מוסיקה ל42 הצגות התאטרון היהודי המוסקבאי, למספר סרטי קולנוע, אבל רוב יצירותיו של פולבר לא פורסמו, לא ידוע איפה נמצאים כתבי היד".  

לייב פולבר קיבל השכלה מעולה, הוא סיים בשנת 1908 את קונסרבטוריון פטרבורג בשני מקצועות – כנר ומלחין. בשנים הראשונות של עבודתו העצמאית הוא הופיע בהצלחה כמנגן כינור ואלט, היה סולן של התאטרון בולשוי, השתתף ברביעיית "סטרדיברוס" המפורסמת באותה עת. חייו השתנו באופן יסודי, כאשר בשנת 1922 הוא קיבל תפקיד של מלחין, מנצח ומנהל מוסיקלי של התאטרון היהודי המוסקבאי. 

ההתעלמות משמו של פולבר בערכים על התאטרון היהודי המוסקבאי הינה בלתי צודקת בעליל, מאחר וכל הצגה בתאטרון זה הייתה מוסיקלית. אבל ישנה נקודה נוספת חשובה מאוד: טבע הצגת התאטרון הוא שבמקרה, שהיא לא הוקלטה (והקלטות מלאות של הצגות התאטרון היהודי המוסקבאי לא השתמרו), כל מרכיביו יישארו רק בזיכרונות הצופים ובתגובות המבקרים. חיי המשך ממשיים יש רק למוסיקה.

מה שנוגע לעיזבונו של לייב פולבר, עד לא מכבר חשבו, שהשתמרו רק קטעים בודדים של מוסיקה להצגת "אוריאל אקוסטה" ומספר חיבורים קצרים השמורים בישראל. הם כמעט ואינם מוכרים אפילו למוסיקאים. לכן יש ליראות כהצלחה יוצאת מן הכלל, אפילו כמין סנסציה את העובדה שזה לא מכבר הצלחנו למצוא למעלה מ60 (!) פרטיטורות מלאות מאת לייב פולבר להצגות של התאטרון היהודי המוסקבאי. למעשה זאת כרוניקה מוסיקלית של חיי תאטרון היידיש הדגול. 

בינתיים כל זה נמצא בארכיון. יש לגלות מחדש את נימת הירושה המוסיקלית של לייב פולבר.